Velkommen nye historiestudenter!

DHS medlemmer under 17. mai feiring 2022.

Nå har svarene kommet fra samordna opptak og hvis du leser dette er det kanskje fordi du kom inn på historie og har begynt å google litt? Det liker vi. Da jeg fikk bekreftet at jeg var kommet inn på studiene begynte jeg med én gang å undersøke og planlegge, og selv om ikke alle er som meg så tenkte jeg at det kunne vært fint med et lite blogginnlegg som informerer litt om hvordan det er å være student på historie.

Dette er nettsiden for  Det Historiske Selskab (DHS) – linjeforeningen for historie ved NTNU Dragvoll. Her legger vi ut informasjon, konkurranser og annet morsomt som informasjonsansvarlig kommer på. Ved å lese litt på siden vil du få et innblikk i noe av det linjeforeningen jobber med, og hva du kan forvente som historiestudent.

Men, noen av dere lurer kanskje på hva en linjeforening er? De fleste studiene ved NTNU har en linjeforening, det er en forening drevet av studenter og er en måte å samle de som studerer det samme. Det er mange forskjellige fag man kan ta, og derfor er det mange studenter man ikke nødvendigvis vil møte, selv om man jo i teorien studerer det samme. Derfor arrangerer linjeforeningene fester, spillkvelder, quizer og alt mulig annet som skaper en møteplass. Hvis du etter fadderuka fortsatt ikke har funnet deg noen mennesker du liker så kan du møte opp på linjeforeningsarrangementer og se hvem du treffer der. Mange har nok hørt at studenter drikker mye, og det er riktig det, men selv om du drikker mye eller bare litt så er du velkommen, og drikkepress er noe vi ikke tolerer, så det trenger du ikke bekymre deg for. Alle er velkomne i linjeforeningen, og du kommer til å finne deg mennesker du liker å være sammen med.

Historie går inn under humaniora og derfor vil du som historiestudent høre til på det humanistiske fakultet (HF) på Dragvoll. Jeg må derfor skuffe deg hvis du tror du skal få gå på Galtvort (Gløshaugen), men jeg lover at det er koselig på Dragvoll også selv om det ikke er like fancy.

Det første semesteret vil du ha to fag, det ene er et stort fag som tar for seg historien fra antikken og opp til ca. 1750 (HIST1300). Det andre faget er, hvis du tar bachelor, «historien i samfunnet» (HIST1000). Dette er et tverrfaglig emne om hvordan man kan bruke historiefaget mer konkret. Hvis du går årsstudium, vil du ha «innføring i historisk teori og metode» (HIST1505). Der vil du lære om kildekritikk og hvordan historie har blitt forstått og framstilt opp igjennom.

Alle fag på basis har forelesninger på 2 x 45 minutter, med 15 minutters pause imellom. Litt avhengig av størrelsen på faget vil du ha forelesning 1-3 ganger i uken i hvert fag. I tillegg er det gruppetimer. Du vil derfor ha en del timer «fri» i løpet av uken, men jeg anbefaler deg å bruke dem til å lese og jobbe med pensum. Det kan likevel være deilig å sove lenge en dag eller to, noe som er fullt mulig siden første forelesning ikke nødvendigvis begynner klokken 8 hver dag.

Pensumlistene vil komme når det nærmer seg studiestart, men vær obs på at pensum kan endre seg for hvert semester så ikke stol på at gamle pensumlister du finner på nettet stemmer. På campus finnes det en bokhandel som selger alt pensum, men jeg vil anbefale å sjekke Facebookgruppen «NTNU pensumbøker - kjøp, salg og bytte» samt ibok.no og bookis (finnes som nettside eller app) – der vil du ha mulighet til å kjøpe pensumbøker mye billigere og på den måten kan du lett spare noen tusenlapper 😊 Det kan også hende at noen av fadderne dine er villige til å selge (eller kanskje låne) deg sine pensumbøker, så spør dem.

Dere som skal flytte til Trondheim er kanskje litt usikre på hva dere skal pakke med dere – jeg vil si at det viktigste er at været her i byen er litt all over the place, så varme klær og regntøy kan være lurt å ha. Du bør likevel ha med klær til det er varmt også, for det kan det fort finne på å være. Heldigvis finnes det butikker her, så hvis du finner ut at du trenger noe så kan du alltids få kjøpt. IKEA ligger fint plassert, så ting til hybelen er også enkelt å få tak i.

De to første ukene etter immatrikuleringsdagen er fadderuke, der det vil foregå ulike aktiviteter for å gjøre dere kjent med byen og med hverandre. Det blir en del festing, men det er null stress om du ikke ønsker å drikke. Når det nærmer seg fadderuka vil det komme mer informasjon om hva som er planen, her på nettsiden vil du få mulighet til å melde deg på også vil du få tildelt en faddergruppe. Det viktigste å vite i starten er at immatrikuleringen er 15. august, og da vil vi alle møtes og så skal vi henge sammen i to uker og gjøre masse gøy! Det er ikke nødvendig å delta på alt hvis du ikke har lyst.

Nyt resten av sommeren, også gleder vi oss til å bli kjent med dere i august! Og husk å gå inn på Fadderuke-siden for info om påmelding og planen vår for de første to ukene deres som nye studenter!

Hilsen styret i DHS.

Forrige
Forrige

Tips og triks fra en rutta student

Neste
Neste

Q&A med tidligere faddere 2022