Bok-tips inn i Juleferien

De mange eksamene er på vei til å ta slutt, og julefreden faller over selv de mest stressede studentene. Bruker du ferien din på å lese bøker, så har vi spørt et knippe leseglade studenter om hvilke bøker de kan anbefale deg.

Halvdan Orning anbefaler:

Årene av Annie Ernaux

Årene av Annie Ernaux:

Annie Ernaux stakk av med årets nobelpris i litteratur, mye takket være mesterverket Årene. Med tanke på dette finnes det kanskje andre bøker som behøver publisiteten mer. Likevel gjorde boka såpass inntrykk på meg at jeg ikke føler jeg kan snyte den for litteraturverdens gjeveste pris: DHS’s bokanbefalingspalte

 

Årene er en slags kollektiv selvbiografi. Boka følger tiden Ernaux har levd i (fra 1940 til idag), men isteden for å fokusere på eget livsløp setter hun søkelyset mot de kollektive erfaringene. Som leser sitter man igjen med et inntrykk av at man ikke har lest historien om Ernaux, men om en person som nærmest kunne vært hvem som helst innenfor den gitte tidsrammen. Ernaux makter på imponerende vis å fange opp tidens gang, fortalt gjennom både små og store begivenheter, som alle setter sine spor i livene våre. Boka har et ekstremt nøkternt språk, tettpakket med skarpe velformulerte passasjer. På omlag 200 sider belyses det mer enn mange forfattere hadde klart i et helt trebindsverk.


To tomler opp fra meg!.

Ulrik Dager Sneve anbefaler:

Min Kamp (Bind 5) av Karl Ove Knausgård

Ulrik Dager Sneve anbefaler også:

Selvportrett av Eduard Leve

Min Kamp (Bind 5) av Karl Ove Knausgård:

Kan anbefale fente bind av Min Kamp av Karl Ove Knausgård. Man trenger ikke å lese noen av bindene verken før eller etter femmern for å ha glede av de drøyt 600 sidene med litteraturkunst. Knausgård leverer et driv og et språk som faller så naturlig på samme tid som det er sofistikert, slik at det aldri blir kjedelig. Dessuten vil den appellere ekstra til alle med sterke følelser for Bergen.

Selvportrett av Eduard Leve:

Der Knausgård bruker i overkant av 3000 sider på å fortelle om seg selv, gjør Leve det på 78. Noe slikt formulerte en anmelder seg en gang om denne boka. Den er fylt med kompakte og intrikate setninger som avslører nesten alle sider ved forfatterens liv. Etter å ha lest den vesle boken føler mange lesere at de kjenner franskmannen bedre enn sine beste venner, og kanskje bedre enn seg selv. Det kan framstå som provoserende og slapt forfatterarbeid for noen, men det er i hvert fall ikke så mye å risikere all den tid boka er så kort.

Kristin Mostad anbefaler:

En dag i desember av Josie Silver

En dag i desember av Josie Silver:

Om du er lei av pensum og trenger en bok som er veldig lett å lese er denne boken perfekt for deg. Dette er ingen Shakespeare men definitivt vært det om du trenger noe som går litt fort, som har en lett historie, som til tider kan være litt vell klissete. En veldig typisk julebok om du heller vil lese en bok enn å se enda en til Hallmark-film.

Magnus Ryen anbefaler:

The Sailor Who Fell from Grace with the Sea av Yukio Misima

Denne boken kan ligne på Lord of the Flies, men satt i en Japan etter andre verdenskrig. Den griper deg med utfyllende skildringer og handlinger som er vanskelig å bli opprørt over. Noe i mellomgulvet merker at dette er en bok som ikke er redd for å la deg kjenne på avsky. En guttegjeng som nærmer seg fjorten år gjør alt de kan for å bli voksne menn som ikke har emosjonelle tilknytninger til noe. Dette kaller de oppdraget og målet er en evig objektivitet. Fortellingen i boka viser Japan i en tid med Amerikansk innflytelse og hvordan en sjømann håndterer livet på havet i motsetning til livet på land. Boka er i seg selv interessant og bunnet i en Japansk kulturell stolthet. Forfatteren, Mishima, led også av denne stoltheten. Han tok livet sitt ved ritualet seppuku etter å ha fullført tetralogien om havet.

PS. Coveret hjalp veldig i kjøpet av boka.

Med det ønsker vi deg god lesing og ikke minst en hyggelig jul.

Ses

Forrige
Forrige

Søk til vår aktivitetskomité

Neste
Neste

DHS fotball høstsesongen 2022