I sofaen med Peter: bachelortiden
Mine kjente og kjære DHSere; nå er det endelig julefri! Det er nok flere som den siste uken har pustet lettet ut og er mer enn klar for å spise alt for mye ribbe (pinnekjøtt) og ta det helt med ro. Men denne admiralen vet at det er flere som nå til nyåret skal starte på noe som kan virke skummelt; bacheloroppgaven. For å gi våre DHSere ro i sjelen for juletiden kommer det her tips og triks, generell informasjon, og litt erfaringer fra ulike studenter!
HIST2020 eller HIST2010?!??!!?
Om du har vært innom studentweb har du muligens sett at det er 2 ulike koder for bacheloroppgaven. Stress ikke mine barn, for dette er helt ufarlig. Nå over jul er det bare å være oppmeldt til begge. Valget av kode trenger du ikke å ta før du har fått utvalgt veileder. Fristen for dette er 1.februar.
Men Peter, sier du, jeg vet jo ikke engang hvordan man velger veileder? Må jeg gjøre noe? Er det alt forsent? Kommer verden til å gå under?
Igjen kan jeg berolige dere med at dette ikke er noe dere MÅ ha funnet ut før oppstarten i januar. Flere av dere vil nok velge veileder på den vanlige måten: det vil bli sendt ut en liste hvor dere kan velge noen ulike veiledere, basert på ulike temaer de interesserer seg for. All informasjon om hvordan velge tema og veileder vil bli gitt ved første forelesning i faget.
Det pleier å være 4 forelesninger på nyåret:
første: finne tema/veilder
andre: litteratursøk
tredje: kilder og referanser
fjerde: oppgavestruktur
Nøyaktig oppsett kan være annerledes, men dette er temaene dere vil gå gjennom i løpet av januar.
Det er derimot mulig for den som ønsker å starte tidlig å ta kontakt med veiledere selv. Som nevnt er det ulike emnekoder, disse er en måte å skille de 2 instituttene på. Den beste måten å korte ned listen er å tenke seg til om du er mer interessert i klassisk eller moderne historie. Videre kan du så se på ansattlisten for enten IHK (klassisk) https://www.ntnu.no/ihk/ansatte eller IMS (moderne) https://www.ntnu.no/ims/ansatte. Her vil du kunne klikke inn på profilene til ulike professorer og lese om hva de spesialiserer seg i (noen har også listet opp temaer de ønsker å veilede innenfor), og sende mail til de som har temaer som du interesserer deg for. NB: om du sender mail nå i jul er det ikke sikkert at du får svar, men det har aldri skadet å prøve! Admiralen kan signere på at dette er en god måte å finne ut hvilke temaer og veildere som passer for deg, da du enten får kontakt med noen direkte, eller kanskje tips om deres kolleger som kan passe bedre.
Om du alt har et tema for oppgaven, er det mulig å finne en veileder som jobber med noe lignende, og høre om de er veiledere dette året.
Men Peter, det er skummelt å sende mail… Her har du en liten mal for hva man kan sende:
Hei,
Jeg skal dette semesteret skrive BA i historie, og lurte dermed på om du stiller som veileder? Jeg har ideer som omhandler temaer som (sett inn dine ønskede temaer), og ser via NTNU sine sider at dette er temaer som går godt med ditt felt. (Om du har tenkt på problemstillinger kan du nevne disse også)
Om dette er temaer du ser deg enig i vil passe mot din veiledning vil jeg gjerne ta et møte!
Mvh (ditt navn)
Når du skal sende inn ditt ønske om tema og veileder i sent januar, vil det opprettes en mappe på blackboard. All informasjon om dette vil gis under forelesningene. Om du alt har avtalt internt med veileder kan du sende inn navn og tema med notat om at dette alt er avtalt.
Når februar ruller inn startet det hele. Det er forskjellig fra veileder til veileder hvor aktive de er i å ta kontakt, så om du ikke hører så mye fra de: SEND MAIL! Det er til stor hjelp å møte med veileder jevnlig, særlig i starten når en skal finne hovedkilde og skriveform. Det er ikke alltid så enkelt å ta slike valg selv, så å høre på veileders tips vil ofte være en stor fordel!
Våre beste tips er å sette opp en plan for perioden alt i februar. Dette kan gjøres på flere måter, men en måte kan være slik;
februar: kildesøking og innhenting av informasjon
mars: avgrensning av oppgaven
april og mai: skriving
Dette er ikke noe du må låse deg til, du bruker den tiden du trenger, men husk å bruke god tid på avgrensing, kilder og å finne skriveform!
En bachelorbuddy for sosialt samvær og mental støtte hjelper mye. Bruk de 4 undervisningstimene til å høre om noen har samme tema, eller finn 1 eller fler du kan sitte å rante med (mot slutten er dette et must)! Sett faste tidspunkt for arbeid med en venn så dere kan holde hverandre ansvarlig for å jobbe jevnt.
Til sist vil jeg understreke at du MÅ TA PAUSER og finne på noe gøyt mellom slagene (kanskje studietur;)). Starter en tidlig vil det være mye lettere å komme seg gjennom bachelortiden. Snakk med medstudenter, veileder, eldre studenter, alle du kan, og husk at dette går helt fint.
Men først må du ta deg en vel fortjent juleferie, og nyte fritiden!
GOD JUL og GODT NYTTÅR!
-Peter